Εργαστηριακές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά το εξάμηνο 2016Β’ στο εργαστήριο «Γραμμικό Σχέδιο» της ειδικότητας «Τεχνικός Χειροποίητου Κοσμήματος» Α’ εξ.

Εκπαιδευτές: Γεωργία Γεωργάλα, Δημήτρης Τσιαντζής

01 Άσκηση γραμμογραφίας
Χρήση οργάνων σχεδίασης, οργάνωση κόλλας σχεδίασης, διαίρεση κόλλας σε ίσα μέρη, περασιές, είδη γραμμών (προβολής, τομής, διακεκομμένη, αξονική), θεώρημα του Θαλή, γράμματα και αριθμοί, υπόμνημα.

02  Γραμμικά μοτίβα
Εισαγωγή στην έννοια και τα είδη του καννάβου, ορισμός εννοιών μοτίβου, γραμμικού μοτίβου και ρυθμού, εξάσκηση στη διαγράμμιση. Σχεδίαση δύο γραμμικών μοτίβων (μαίανδρος και μοτίβο με τόξα)

03 Μοτίβο με δύο άξονες συμμετρίας
Εισαγωγή στις έννοιες της αξονικότητας και συμμετρίας. Σχεδίαση τετράγωνου μοτίβου και διακόσμηση με διαγράμμιση ή χρώμα.

04 Μοτίβο – Άσκηση στις συναρμογές (ΠΙΣΤ.9)
Σχεδίαση μοτίβου από το τεύχος πιστοποίησης και διακόσμηση με χρώμα.

05 – Μοτίβο ΠΙΣΤ.6, Μοτίβο ΠΙΣΤ.12
Σχεδίαση δύο μοτίβων από το τεύχος πιστοποίησης και εξάσκηση στη διαγράμμιση

06 Περιδέραιο
Η άσκηση περιλαμβάνει την αναπαραγωγή ενός σχεδίου σε διαφορετική κλίμακα (από 1:2 σε 1:1) με τη βοήθεια καννάβου. Διακόσμηση με χρώμα και σκίαση

07 Καρφίτσα
Η άσκηση περιλαμβάνει την αναπαραγωγή ενός δοσμένου σχήματος τυχαίου μεγέθους σε άλλο μέγεθος που αντιστοιχεί σχέδιο κοσμήματος με διαστάσεις και σε κλίμακα που αποφασίζουν οι εκπαιδευόμενοι. Στην κρίση τους είναι επίσης η βέλτιστη επιλογή του μεγέθους του καννάβου, ανάλογα με τις διαστάσεις που έχουν επιλέξει. Εξάσκηση στο θεώρημα του Θαλή. Διακόσμηση με χρώμα και σκίαση.

08 Γραμμικά μοτίβα (επιλογή 1 από 2 ? εργασία για τις γιορτές)
Εξάσκηση στα γραμμικά μοτίβα. Επιλογή από μοτίβο λοξού μαιάνδρου και ?πλεκτού? μοτίβου. Διακόσμηση με διαγράμμιση ή χρώμα.

09 Γεωμετρικές κατασκευές με γραμμές και τόξα
Το μάθημα περιλαμβάνει μια σειρά ασκήσεων γεωμετρικών εφαρμογών και την εφαρμογή τους σε σχέδια (καρδιά, σταγόνα, σταυρός, 8, κύμα κλπ)

10 Πολύγωνα, αστεροειδή
Σχεδίαση κανονικών πολυγώνων (τρίγωνο, τετράγωνο, πεντάγωνο, εξάγωνο, οκτάγωνο, ν-γωνο) και των αντίστοιχων αστεροειδών

11 Οβάλ, ωοειδές, έλλειψη
Σχεδίαση καμπύλων σχημάτων με γεωμετρικές μεθόδους (οβάλ, ωοειδές, έλλειψη, ωοειδής καμπύλη με δοσμένο το μικρό ή μεγάλο άξονα), εφαρμογή σε μενταγιόν

Tags:

Comments are closed.